Saçı tökür, qəbizlik və köp yaradır, ürəyə… - Yumurtanın zərərləri

Yumurta bütün öyünlərdə istifadə oluna biləcək qidadır.Çoxları yumurtanın zərərinin olmadığını düşünsə də, həqiqət bir az fərqlidir.

Jun 6, 2025 - 02:32
Saçı tökür, qəbizlik və köp yaradır, ürəyə… - Yumurtanın zərərləri

Çünki yumurtanın faydaları ilə yanaşı zərələri də çoxdur.

SAVASHMEDİA.az yumurtanın zərərlərini təqdim edir.

Xolesterin miqdarı yüksəkdir

Yumurtanın sarısı yüksək xolesterin ehtiva edir (təxminən 186 mq/sarısı). Qanında yüksək xolesterin olan, ürək-damar xəstəliyi riski olan şəxslər həkim məsləhəti ilə yumurta yeməlidirlər.

Allergikdir

Bəzi insanların, xüsusilə də uşaqların yumurtaya qarşı allergiyası var. Dəri səpgiləri, tənəffüs problemi, qarın ağrısı və ya qusma yumurtaya qarşı allergiyası olanlarda ortaya çıxan simptomlardır. Yumurtaya qarşı allergiyası olan şəxslər tamamilə uzaq durmalıdır.

Salmonella riski

Çiy və ya tam bişməmiş yumurta salmonella bakteriyası ilə çirklənmiş ola bilər. Bu, xüsusilə uşaqlar, yaşlılar və immun sistemi zəif olan şəxslər üçün təhlükəlidir. Yumurta tam bişirilməlidir və saxlama qaydalarına əməl olunmalıdır.

Hormon və antibiotik qalıqları (sənaye istehsalı)

Fabrik şəraitində yetişdirilən toyuqlara çox vaxt antibiotiklər və ya hormonlar verilir. Bu maddələrin izləri yumurtada qala bilər və uzunmüddətli istehlak sağlamlığa mənfi təsir göstərə bilər.

Qaraciyər və böyrək problemi olanlar üçün risklidir

Tərkibində yüksək miqdarda protein olan yumurta böyrək funksiyası zəif olan şəxslər üçün əlavə yük yaradır. Qaraciyər yağlanması və ya bəzi qaraciyər xəstəlikləri zamanı yumurta sarısı məhdudlaşdırıla bilər.

Qəbizlik yaradır

Yumurtanın tərkibində lif yoxdur. Həddindən çox yumurta yeyib, kifayət qədər meyvə-tərəvəz (lifli qida) qəbul etmədikdə qəbizlik yarana bilər.

Həzm çətinliyi

Yumurta qızardılmış və ya bərk bişmiş halda yeyildikdə bəzi insanlarda köp, həzmsizlik və yüngül mədə ağrısına səbəb olur.

Pis qoxu yarada bilər

Yumurtanın tərkibindəki kükürdlü birləşmələr bəzən ağızdan və bədəndən pis qoxunun gəlməsinə səbəb olur.

Dəri problemləri yaradır

Bəzi insanlarda yumurta (xüsusilə sarısı) dəridə sızanaq artımına səbəb ola bilər. Bu, hormon səviyyəsinə və fərdi həssaslığa bağlıdır.

Toksinlər (çirkli mühitdə istehsal edilən yumurtalar)

Bəzi təsərrüfatlarda toyuqlar pis qida ilə və qeyri-sağlam şəraitdə bəslənir. Bu yumurtalarda ağır metallar, toksinlər və ya pestisid qalıqları ola bilər.

B12 və ya biotin əskikliyi riski

Çiy yumurtada olan avidin adlı maddə biotin (B7 vitamini) ilə birləşib onun sovrulmasını azalda bilər. Uzun müddət çiy yumurta yeyilməsi biotin əskikliyi yaradır. Bu da saç tökülməsinə və dəri problemlərinə səbəb olur.

Trans yağ yaradır

Yumurtanı bitki yağında çox qızartmaq trans yağların yaranmasına səbəb olur. Bu da ürək-damar sisteminə mənfi təsir edir.

Banu