Xərçəngə və qan azlığına qarşı mübarizə aparır, qurdu tökür – Ağ tut
Ağ tutun meyvəsi və yarpaqları həm qida, həm də təbii müalicə vasitəsi kimi istifadə olunur. Ağ tutun sağlamlığa bir çox faydası vardır.
SAVASHMEDİA.az ağ tutun faydalarını təqdim edir:
İmmuniteti gücləndirir
Ağ tut c vitamini və antioksidantlarla zəngin olduğundan orqanizmi infeksiyalara qarşı qoruyur.
Qan şəkərini tənzimləyir
Ağ tut yarpağı çayı, xüsusilə şəkərli diabet (tip 2 diabet) xəstələri üçün faydalıdır.Qan şəkərinin səviyyəsini tənzimləməyə kömək edir.
Qəbizliyi aradan qaldırır
Tərkibindəki lif sayəsində həzmi yaxşılaşdırır və bağırsaq fəaliyyətini tənzimləyir.
Ürək sağlamlığını dəstəkləyir
Xolesterini aşağı salır, qan dövranını yaxşılaşdırır, damarları qoruyur.
Dəriyə və saçlara faydalıdır
Antioksidantlar dərini cavan saxlayır, qocalmanı gecikdirir. Bəzi təbii məhsullarda saç tökülməsinə qarşı istifadə olunur.
İltihabəleyhinə təsir göstərir
Boğaz ağrısı, soyuqdəymə və öskürək zamanı həm təzə meyvəsi, həm də qurusu istifadə olunur.Ağız yaralarına və boğaz iltihabına qarşı faydalıdır.
Enerji verir
Təbii şəkərlər (qlükoza və fruktoza) sayəsində orqanizmi enerjiləndirir.
Görmə qabiliyyətini dəstəkləyir
A vitamini ilə zəngindir, göz sağlamlığı üçün faydalıdır.
Qaraciyəri qoruyur
Qaraciyəri toksinlərdən təmizləməyə kömək edir.Qaraciyər yağlanmasının qarşısını ala bilər.
Sidikqovucu xüsusiyyəti var
Bədəndə yığılan artıq suyu və duzları atmağa yardım edir. Sidik yollarını təmizləyir.
Dəmir və qanazlığı üçün faydalıdır
Tərkibində dəmir və c vitamini olduğuna görə qanın tərkibini yaxşılaşdırır.Anemiyaya (qanazlığına) qarşı mübarizə aparır.
Yuxu keyfiyyətini yaxşılaşdırır
Sakitləşdirici və yüngül sedativ təsiri var.Stressi azaldır, yuxusuzluqla mübarizədə köməkçi ola bilər.
Sümük sağlamlığını dəstəkləyir
Kalsium, maqnezium və D vitamini baxımından faydalıdır.Osteoporozun (sümük əriməsi) qarşısını almağa kömək edir.
Ağız və diş sağlamlığı üçün faydalıdır
Ağ tut suyu ilə ağız yaxalamaq diş ətini gücləndirə bilər.Ağız yaralarını və iltihabları azaldır.
Qan dövranını yaxşılaşdırır
Antioksidantlar damarları genişləndirərək qan axınını yaxşılaşdırır.Tromb və damar tıxanmasının qarşısını ala bilər.
Xərçəngə qarşı qoruyucu təsir
Tərkibindəki resveratrol, antosiyanin və flavonoidlər hüceyrələri sərbəst radikalların zədələməsindən qoruyur.Bəzi tədqiqatlar xərçəng riskini azaltmağa kömək etdiyini göstərir (əvvəlcədən həkimlə məsləhətləşmək şərtdir).
Yaraların sağalmasını sürətləndirir
Xalq təbabətində tut meyvəsi və ya yarpağı əzilərək yaraların üzərinə qoyulur.Antibakterial təsiri var.
Parazit və qurd əleyhinə təsir
Ağ tutun xüsusilə yarpağı və qabığı qurd salma üçün istifadə olunur.
Banu