Xərçəngə və qan azlığına qarşı mübarizə aparır, qurdu tökür – Ağ tut

Ağ tutun meyvəsi və yarpaqları həm qida, həm də təbii müalicə vasitəsi kimi istifadə olunur. Ağ tutun sağlamlığa bir çox faydası vardır. 

May 16, 2025 - 22:56
May 16, 2025 - 22:58
Xərçəngə və qan azlığına qarşı mübarizə aparır, qurdu tökür – Ağ tut

SAVASHMEDİA.az ağ tutun faydalarını təqdim edir:

İmmuniteti gücləndirir

Ağ tut c vitamini və antioksidantlarla zəngin olduğundan orqanizmi infeksiyalara qarşı qoruyur.

Qan şəkərini tənzimləyir

Ağ tut yarpağı çayı, xüsusilə şəkərli diabet (tip 2 diabet) xəstələri üçün faydalıdır.Qan şəkərinin səviyyəsini tənzimləməyə kömək edir.

Qəbizliyi aradan qaldırır

Tərkibindəki lif sayəsində həzmi yaxşılaşdırır və bağırsaq fəaliyyətini tənzimləyir.

Ürək sağlamlığını dəstəkləyir

Xolesterini aşağı salır, qan dövranını yaxşılaşdırır, damarları qoruyur.

Dəriyə və saçlara faydalıdır

Antioksidantlar dərini cavan saxlayır, qocalmanı gecikdirir. Bəzi təbii məhsullarda saç tökülməsinə qarşı istifadə olunur.

İltihabəleyhinə təsir göstərir

Boğaz ağrısı, soyuqdəymə və öskürək zamanı həm təzə meyvəsi, həm də qurusu istifadə olunur.Ağız yaralarına və boğaz iltihabına qarşı faydalıdır.

Enerji verir

Təbii şəkərlər (qlükoza və fruktoza) sayəsində orqanizmi enerjiləndirir.

Görmə qabiliyyətini dəstəkləyir

A vitamini ilə zəngindir, göz sağlamlığı üçün faydalıdır.

Qaraciyəri qoruyur

Qaraciyəri toksinlərdən təmizləməyə kömək edir.Qaraciyər yağlanmasının qarşısını ala bilər.

Sidikqovucu xüsusiyyəti var

Bədəndə yığılan artıq suyu və duzları atmağa yardım edir. Sidik yollarını təmizləyir.

Dəmir və qanazlığı üçün faydalıdır

Tərkibində dəmir və c vitamini olduğuna görə qanın tərkibini yaxşılaşdırır.Anemiyaya (qanazlığına) qarşı mübarizə aparır.

Yuxu keyfiyyətini yaxşılaşdırır

Sakitləşdirici və yüngül sedativ təsiri var.Stressi azaldır, yuxusuzluqla mübarizədə köməkçi ola bilər.

Sümük sağlamlığını dəstəkləyir

Kalsium, maqnezium və D vitamini baxımından faydalıdır.Osteoporozun (sümük əriməsi) qarşısını almağa kömək edir.

Ağız və diş sağlamlığı üçün faydalıdır

Ağ tut suyu ilə ağız yaxalamaq diş ətini gücləndirə bilər.Ağız yaralarını və iltihabları azaldır.

Qan dövranını yaxşılaşdırır

Antioksidantlar damarları genişləndirərək qan axınını yaxşılaşdırır.Tromb və damar tıxanmasının qarşısını ala bilər.

Xərçəngə qarşı qoruyucu təsir

Tərkibindəki resveratrol, antosiyanin və flavonoidlər hüceyrələri sərbəst radikalların zədələməsindən qoruyur.Bəzi tədqiqatlar xərçəng riskini azaltmağa kömək etdiyini göstərir (əvvəlcədən həkimlə məsləhətləşmək şərtdir).

Yaraların sağalmasını sürətləndirir

Xalq təbabətində tut meyvəsi və ya yarpağı əzilərək yaraların üzərinə qoyulur.Antibakterial təsiri var.

Parazit və qurd əleyhinə təsir

Ağ tutun xüsusilə yarpağı və qabığı qurd salma üçün istifadə olunur.

Banu